ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi – Temel Dokümantasyon ve Farkındalık Eğitimi
- Ekim 17, 2024
- Yayınlayan: ergakalan@gmail.com
- Kategori: Kalite ve Yönetim

Mevcut küreselleşmiş ekonomimiz ve karmaşık tedarik zincirlerimizde, John Ruskin’in “Kalite asla bir tesadüf değildir. Her zaman akıllı bir çabanın sonucudur.” sözü, bugün söylediği günden daha fazla geçerliliğe sahiptir. Organizasyonlar, kaliteli ürün ve hizmetler sunmak için şansa güvenemezler; bunun yerine, kaliteyi yönetmek için tutarlı ve planlı bir yaklaşım geliştirmelidirler. Dünya genelinde bir milyondan fazla sertifikalı kuruluş ile ISO 9001, organizasyonlara kalite yönetimi için yapılandırılmış bir yaklaşım sunan ve sürekli olarak müşteri gereksinimlerini karşılayan ve mümkün olduğunca aşan ürün ve hizmetler sağlamalarına yardımcı olan en tanınmış standarttır.
ISO 9001 Nedir?
İlk olarak 1987 yılında yayımlanan ISO 9001, bir kuruluşta kalite yönetim sisteminin (QMS) kurulması, uygulanması, işletilmesi, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için gereksinimleri belirten ilk uluslararası yönetim sistemi standardıdır.
ISO 9001, yedi kalite yönetimi ilkesine dayanır ve organizasyonların daha verimli olmasına ve müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olmayı amaçlar. ISO 9001’in daha büyük şirketler ve üreticiler için tasarlandığına dair yaygın bir yanlış anlamadır. Ancak, ISO 9001’in gereksinimleri genel olup, herhangi bir kuruluş için, türü, boyutu veya sunduğu ürün ve hizmetlerden bağımsız olarak geçerlidir.
ISO 9001, ilk yayımlandığı 1987 yılından bu yana birçok revizyon geçirmiştir; bu, iş dünyasındaki iyi uygulamalar ve eğilimlerle uyum sağlamak ve sürekli uygunluğu garanti etmek amacıyla yapılmıştır. Standardın en son (5. ) baskısı, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri – Gereksinimler başlığını taşımaktadır. Mayıs 2021’de 8,000’den fazla katılımcı ile bir anket düzenleyen ISO kalite sistemleri alt komitesi (ISO/TC 176/SC 2), ISO 9001:2015’in hala geçerli olduğunu doğrulamış ve değişmeden kalmasını önermiştir.
ISO 9001’in önemi nedir?
İlk yayımlandığı günden bu yana, ISO 9001 en tanınmış ve yaygın kullanılan yönetim sistemi standardı olmuştur. ISO 9001’e dayanan bir QMS, organizasyonların uzun vadede başarı elde etmesine olanak tanır. Ayrıca, sertifikalı bir QMS, müşterilere ve iş ortaklarına ek bir güvence sağlar ve bu da organizasyonun işini daha da geliştirir.
ISO 9001, karşılanması gereken asgari gereksinimleri belirlese de, organizasyonların QMS’yi ihtiyaçlarına göre özelleştirmesine izin verir. Bu nedenle, organizasyonlar genel bağlamlarını belirleyerek, bağlamlarına özgü sorunları, kısıtlamaları ve fırsatları tanımlamalıdır. Ayrıca, bu hedeflere ulaşmaya katkıda bulunan hedefler belirlemeli ve süreçler oluşturmalıdırlar.
ISO 9001’e dayanan bir QMS’nin belirgin bir özelliği, müşteri odaklı olmasıdır. “Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve beklentilerini aşmak” kalite yönetimi ilkelerine yerleşmiştir ve standardın 4. ile 10. maddeleri arasında belirtilen gereksinimlerde sürekli olarak vurgulanmaktadır. Bu nedenle, ISO 9001’e dayalı bir QMS uygulayan ve kuran organizasyonlar, sürekli olarak ihtiyaç ve gereksinimlerini tanımlayarak, geri bildirim alarak ve ürün ve hizmetlerini bu ihtiyaçları karşılamak için sürekli olarak iyileştirerek, müşterilere odaklanmayı sürdürecektir. Müşteri memnuniyetine odaklanma, ISO 9001’in tarihi başarıya ulaşmasının ana faktörlerinden biridir.
Diğer yönetim sistemi standartlarının çoğunda olduğu gibi, ISO 9001 Yüksek Seviye Yapı (HLS) ile yapılandırılmıştır ve ortak terimler ve temel tanımları paylaşır. Bu uyum, ISO 14001, ISO/IEC 20000-1, ISO/IEC 27001, ISO 22301 gibi standartlara dayanan diğer yönetim sistemleriyle entegrasyonu kolaylaştırır. Birden fazla yönetim sisteminin entegrasyonu, tutarlılığı sağlarken maliyetleri düşürmenin yanı sıra organizasyonun diğer organizasyonel taahhütlerle başa çıkma yeteneğini geliştirebilir.
ISO 9001’in organizasyonlar için faydaları
Neden ISO 9001 eğitim kurslarımıza katılmalısınız?
ISO 9001, organizasyonların birçok fayda elde etmesine olanak tanısa da, birçok organizasyon QMS uygulamasının faydalarını tam olarak gerçekleştiremiyor. QMS’nin organizasyonun süreçlerine entegrasyonunu engelleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında şunlar sayılabilir:
- QMS’nin bir dokümantasyon sistemi olarak algılanması.
- Uyumsuzlukları tanımlama konusunda yetersizlik.
- Sürekli iyileştirmeyi sağlama yetersizliği.
EA Academy’nin lider uygulayıcı veya lider denetçi eğitim kursları, bu tür zorlukların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.
Dünya genelinde tanınan EA Academy sertifikaları, bireylerin organizasyonun QMS’sine bir denetçi, uygulayıcı veya QMS uygulama ekibi üyesi olarak katkıda bulunma profesyonel yeteneklerini gösterir.
ISO 9001 sertifikası almak:
- Diğer kalite yönetimi danışmanları/denetçilerinden ayrılmanızı sağlar.
- Organizasyonlarda kalite yönetimi için uluslararası düzeyde tanınan bir standarda dair farkındalığınızı ve bilginizi gösterir.
- Bir QMS’nin uygulanması ve yönetimi konusunda organizasyonlara rehberlik ve destek verme yeterliliklerine sahip olduğunuzu gösterir (EA Academy Sertifikalı ISO 9001 Baş Uygulayıcı).
- Bir QMS’nin ISO 9001 gereksinimlerine ve organizasyonun kendi gereksinimlerine uygunluğunu değerlendirme yeterliliklerine sahip olduğunuzu gösterir (EA Academy ISO 9001 Baş Denetçi).
- Uygunluk değerlendirme kuruluşları adına üçüncü taraf sertifikasyon denetimleri gerçekleştirme yetkinliği sağlar (EA Academy ISO 9001 Baş Denetçi).
- Kalite yönetimi alanında kariyerinizi daha da geliştirme fırsatları sunar, ister denetçi, uygulayıcı ya da denetim/uygulama ekibi üyesi olarak.